Välkommen att musta dina äpplen på Villa Berglidens Äppelmusteri 

Ovan kan du boka en tid online via den gröna knappen . Vid högsäsong kan det vara bra at boka någon vecka i förväg då besökstrycket kan vara högt.

Den minsta mängden äpplen vi tar emot är ca 1 normalstor pappkasse. Har du mer än 100 kg äpplen är vi tacksamma om du istället ringer eller mailar oss för bokning av tid.  (070-070 06 84 alt. kontakt@vbappelmusteri.se)

Innan du lämnar  in dina äpplen kan du få lite stöd om hur du går till väga  för att förbereda din frukt på bästa sätt, se nedan.

Förberedelser

  • Sortera ut dålig och övermogen frukt.
  • Beräkna mängden äpplen genom att väga dem. Har du inte tillgång till en våg kan du räkna med att en fylld matkasse av papper rymmer 10-12 kg äpplen. 
  • Märk kassarna med namn och telefonnummer.
  • Fundera över hur du vill ha din färdiga must. På flaska eller bag in box? Pastöriserad eller opastöriserad?

Passar mina äpplen för mustning?

De flesta äpplen du själv skulle tänka dig att äta passar för mustning, det allra viktigaste är att se till att de inte hunnit bli övermogna. Du känner igen övermogna äpplen på att de är mjuka och inte knakar när man biter i dem, dessa är svåra att pressa och ger dålig must.

Provsmaka några av dina äpplen – om de är saftiga och har en bra balans mellan syra och sötma tyder det på lagom mognad. Vissa träd börjar tappa sina äpplen innan frukten är riktigt färdig. Då kan det vara bra att plocka ner äpplena i papperskassar innan de hunnit mogna helt och låta de eftermogna i ett svalt, torrt utrymme de sista dagarna. (Höst samt vinterfrukt)

Äpplen med skorv/prickar på utgör inget hinder, men fallfrukt bör undvikas då det lätt slinker med grus och andra främmande föremål från marken. Äpplen från beteshagar ska enligt livsmedelsverket undvikas pga risk för bakterier. Frukt med mörkbruna fläckar av förruttnelse eller mögel ska alltid sorteras bort.

Betalning

Vi tar swish och kontanter och beräknar priset utefter färdigt antal produkter.